"A nins mult la Ierusalim pe 15 martie 2003, și dl. Avi Dichter, pe atunci șeful Shin Beth, serviciul israelian de informații interne cunoscut și sub numele de „Shabak”, a trebuit să parcurgă o parte din drum pe jos pentru a ajunge la dl. Matti Steinberg, în cartierul Beit Hakerem. Acolo îl anunță pe dl. Steinberg că nu mai are nevoie de serviciile sale. Astfel, a renunțat la cel mai bun specialist în dosarul palestinian care, de-a lungul decadelor, a fost analist principal la Mossad, la serviciile de informații militare și apoi la Shin Beth. În opoziție cu politica guvernamentală, expertul a criticat respingerea de către prim-ministrul Ariel Sharon a inițiativei pentru pace prezentate în martie 2002 la summit-ul Ligii Arabe de la Beirut de către regele Abdallah Al-Saoud. Acest plan, care rămâne până în prezent poziția oficială a Ligii, propune normalizarea definitivă între Israel și vecinii săi arabi în schimbul uneii retrageri totale a Israelului din teritoriile ocupate în iunie 1967.
De asemenea, punând la îndoială politica de lichidări țintite a liderilor palestinieni, dl. Steinberg era de părere că direcția politică pune țara în pericol, considerând situația doar dintr-un unghi securitar. Conform analizelor sale, doar crearea unei Palestine independente poate permite Israelului să rămână un stat evreiesc și democratic. Devenit acum un universitar renumit, dl. Steinberg nu a încetat să-și facă auzită vocea în ultimele două decenii. În 2005, a încercat, fără succes, să facă pe decidenții militari și politici să înțeleagă că demontarea unilaterală a coloniilor din Gaza, decisă de Sharon, va conduce la o catastrofă strategică. De ce a fost făcută o asemenea alegere? La vremea respectivă, dl. Dov Weissglas, avocat și consilier apropiat al prim-ministrului, a dezvăluit ziarului Haaretz intențiile reale ale guvernului: «Retragerea [din Gaza] înseamnă înghețarea procesului politic. Și, atunci când îngheți acest proces, previi crearea unui stat palestinian și orice discuție despre refugiați, frontiere și Ierusalim» (8 octombrie 2004). În urma acestei retrageri, guvernul israelian a refuzat întărirea poliției Autorității Palestiniene în Gaza și a interzis armatei israeliene, în iulie 2007, să sprijine aceeași poliție în timpul loviturii de forță a Hamas pentru a prelua controlul enclavei. Din perspectiva oficialilor israelieni, atât militari cât și politici, alegerea de a menține statu quo va avea ca rezultat înlesnirea organizației islamiste în gestionarea teritoriului său, în același timp slăbind Autoritatea Palestiniană, condusă de dl. Mahmoud Abbas din Ramallah, în Cisiordania. S-a uitat, după cum explică dl. Steinberg, faptul că pentru Hamas, o mișcăre fundamentalistă, Gaza și toată Palestina sunt pământuri ale Islamului, având în centrul său Moscheea Al-Aqsa, din Ierusalim.
Răzbunarea nu tine loc de politică
Revenind la putere în 2009, dl. Benyamin Netanyahu a continuat această strategie de menținere a Hamas la putere în Gaza, autorizând, de exemplu, Qatarul, să o finanțeze. În 2019, el le-a explicat deputaților Likudului că oricine dorește să prevină crearea unui stat palestinian trebuie să susțină întărirea și transferul de fonduri către Hamas. Formând în decembrie 2022 cel mai anexionist guvern din istoria Israelului, prim-ministrul i-a dat cheile colonizării dlui Bezalel Smotrich, numindu-l ministru de finanțe și ministru delegat la apărare – și, prin urmare, responsabil pentru administrația civilă a Cisiordaniei. În 2017, acest colonist mesianic a publicat un plan menit, după spusele sale, să asigure victoria Israelului. În realitate, era o adevărată declarație de război împotriva mișcării palestiniene. Planul oferea „arabilor din Iudeea-Samaria”, adică din Cisiordania, opțiunea de a „rămâne și trăi ca indivizi în statul evreu”, punând însă această condiție: „Cel care nu dorește sau nu poate renunța la ambițiile sale naționale va primi ajutor pentru a emigra într-unul dintre numeroasele state arabe.”
Chiar dacă se dedică activităților universitare, dl. Steinberg urmărește îndeaproape, și cu îngrijorare, reacțiile palestiniene la aceste evoluții. Pe site-urile de internet ale Hamas, el observă o creștere a discursurilor escatologice. Dacă șeicul Ahmed Yassine (1937-2004), fondatorul organizației, a anunțat că „entitatea sionistă” va dispărea în 2027, fostul analist al Shabak observă că teologii Hamas par hotărâți să anticipeze profeția. La 25 august, anul trecut, dl. Saleh Al-Arouri, vicepreședinte al biroului politic al Hamas și cofondator al aripii armate, Brigăzile Izz Al-Din (…)