La New York, la nord de Brooklyn, se ascunde o veritabilă strâmtoare a Beringului. Un dig lung de câțiva kilometri leagă cartierele Coney Island și Brighton Beach, dar între ele există un întreg univers care le separă. Pe de-o parte, un parc de distracții centenar, Luna Park, cu Magazinașele sale și plaja sa imensă, unde se relaxează un concentrat al Americii, vorbind engleză sau spaniolă. Pe de altă parte, un cartier cu o majoritate rusofonă, cu restaurante și cafenele „Tatiana”, conversațiile înăbușite ale unei populații aproape exclusiv albe și semnele în chirilică. În afară de panourile și semafoarele tipic americane, nimic nu sugerează că te afli în New York. Puținele clădiri înalte sunt „projects”, locuințe cu chirii accesibile, monocrome și vechi, ale căror balcoane sunt împodobite cu numeroase steaguri ucrainene.
„Majoritatea imigranților din Brighton Beach au venit din Odessa. Au fugit de pogromurile rusești pe vremea țarului Nicolae al II-lea, la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX”, explică doamna Pat Singer, o americancă de origine ucraineană aflată la conducerea Brighton Neighborhood Association. Ea precizează: „Dacă majoritatea erau evrei din Ucraina, erau și mulți ruși, mai ales moscoviți, care s-au exilat înainte de al Doilea Război Mondial.” Vocea sexagenarei devine mai gravă la evocarea propriei sale familii: „Eu însămi nu mai am nicio rudă în Ucraina, familia mea a fost masacrată de Hitler. Doar bunicul meu mi-a transmis amintirile despre pământul său natal.” Această dezrădăcinare este destinul comun al multor familii din cartier care adesea bat la ușa asociației conduse de doamna Pat Singer. Creată în 1977, aceasta le-a permis unora să afle mai multe despre strămoșii lor, datorită arhivelor colectate.
În „Little Odessa” — porecla acestui cartier populat de aproximativ 35.000 de persoane — locuitorii, fie de origine rusă, fie ucraineană, trăiesc în mare parte în armonie, în ciuda războiului care face ravagii între cele două patrii de origine. Rusa servește drept limbă comună între toți. De asemenea, permite comunicarea cu cei din alte foste republici sovietice. „Comunicăm în rusă. Inclusiv cu cei care au venit din Uzbekistan, Georgia sau Turkmenistan în ultimii cincisprezece ani”, explică Anton, care a emigrat împreună cu soția și copiii în 2017. „Toată această mică lume se întâlnește zilnic sau aproape zilnic la ‘Tashkent’, supermarketul uzbec”, adaugă acest moscovit din naștere. În plus, rușii și ucrainenii împărtășesc în mare majoritate aceeași religie. Deși nu există date despre proporția evreilor doar în cartierul Brighton Beach, un studiu realizat de United Jewish Appeal Federation în 2023, care include și populațiile din Coney Island și Sheepshead Bay, a stabilit că 39% dintre gospodăriile din această zonă aveau cel puțin un membru evreu (1): „Mulți locuitori se identifică drept evrei, dar puțini sunt cu adevărat practicanți”, precizează doamna Alyona Michel, o americancă dintr-o familie din Odessa.
Pe străzi, susținătorii lui Vladimir Putin sunt rari. „Pe la 1977, mulți ruși, în special din clasa de mijloc, au decis să fugă din URSS, deoarece nu vedeau niciun viitor acolo”, explică doamna Singer. De-a lungul istoriei lor, locuitorii din Brighton Beach au dezvoltat o sensibilitate liberală, care explică cel puțin parțial aversiunea lor față de președintele fostei lor patrii. Această antipatie nu îi împiedică să voteze în număr mare pentru Partidul Republican, chiar dacă candidatul acestuia, domnul Donald Trump, susține poziții mai puțin ostile față de Putin decât adversara sa democrată, doamna Kamala Harris. Pentru doamna Michel, locuitorii cartierului împărtășesc aspirațiile „libertare” ale Partidului Republican: „un guvern mai puțin prezent, o libertate mai mare și o luptă împotriva wokismului în școli”.
În 2016, Hillary Clinton a câștigat detașat în Brooklyn (80%). Însă, la nivelul cartierului Brighton Beach, rezultatele au fost mult mai contrastante. Zece dintre cele șaisprezece circumscripții din zonă s-au pronunțat majoritar în favoarea lui Trump, cu scoruri între 60% și 80%. Celelalte șase au dat avantajul (între 51% și 83%) fostei secretare de stat a lui Barack Obama. În 2020, președintele în exercițiu și-a consolidat avansul în toate circumscripțiile, cu excepția uneia, iar contracandidatul său, Joseph Biden, a câștigat doar patru. Alyona Michel, care a trăit atât în Rusia, cât și în Ucraina, nu face niciun secret din sprijinul ei pentru Trump. Miliardarul new-yorkez ar fi singurul capabil „să negocieze cu Putin și să oprească războiul, afirmă ea. Oamenii de aici susțin Ucraina, dar sunt obosiți de conflict. În plus, oprirea sa ar fi benefică pentru Statele Unite, care nu vor mai trebui să plătească [pentru livrările de arme către Kiev]. Aceste miliarde ne-ar fi extrem de utile.” În schimb, candidata democrată apare, în ochii săi, ca reprezentanta unei tabere „corupte, care profită de pe urma războiului”.
După atacul rus din 24 februarie 2022, numeroși locuitori din Brighton Beach s-au mobilizat pentru a dona medicamente, alimente sau haine Ucrainei, strângând totodată fonduri pentru soldați și civilii strămutați. La începutul războiului au avut loc câteva adunări sporadice și rare. Însă de atunci, doar steagurile albastre și galbene atârnate pe clădiri continuă să exprime sprijinul locuitorilor cartierului pentru îndepărtata Ucraină. De altfel, Anton, care a crescut la Mykolaiv și a cărui mamă s-a născut la Odessa, precizează: „Să pui un steag ucrainean pe balcon nu te transformă automat într-un activist. Steagurile sunt foarte comune, fac parte din cultura americană.”