Abonament
ro | fr | en | +
Accéder au menu

Sionismul, naționalismul și mesianismul

În Israel, liderii laici mobilizează religia

Sionismul, o mișcare laică ai cărei membri inițiali erau în mare parte atei, nu a ezitat să preia și să refolosească concepte fundamentale ale iudaismului pentru a construi o identitate națională. Având în vedere această pregnanță istorică a referințelor religioase, cum să ne mirăm că discursul mesianic este folosit astăzi pentru a justifica războiul devastator pe care armata israeliană îl duce în Gaza?

"Împreună vom învinge!" În completarea sloganului central al războiului din Gaza, dreapta israeliană la putere adaugă sistematic expresia „cu ajutorul lui Dumnezeu”, conferind astfel o dimensiune religioasă conflictului cu Mișcarea de Rezistență Islamică (Hamas). La o conferință de presă în Tel Aviv pe 28 octombrie 2023, și ulterior pe 3 noiembrie într-o scrisoare adresată soldaților, lăudându-i pentru „lupta împotriva asasinilor din Hamas”, domnul Benjamin Netanyahu a citat Deuteronomul din Biblia ebraică (25:17): „Adu-ţi aminte de câte ţi-a făcut ţie Amalec” (vezi „Cele o mie de fețe ale lui Amalec”). Chiar dacă prim-ministrul Israelului se ține de o parte de practică religioasă. Chiar dacă astă l-a obligat să se apere împotriva acuzațiilor de incitare la genocid, formulată de Africa de Sud în fața Curții Internaționale de Justiție (CIJ).

Dar chiar dacă apelul la un astfel de registru are ca scop conferirea unui strat divin războiului, acesta nu reprezintă doar o reacție la atrocitățile comise pe 7 octombrie de către mișcarea islamistă. De fapt, autoritățile israeliene folosesc această retorică de câțiva ani, deși într-o manieră mai discretă. Mărturia numărul 482683 a unui ofițer din brigada de infanterie "Golani", publicată de Breaking the Silence („Rupând tăcerea”) — o organizație neguvernamentală (ONG) care include foști militari opuși ocupației teritoriilor palestiniene — confirmă acest lucru: în timpul operațiunii „Casted Lead” din 2008-2009, rabinul șef al armatei, Avichai Rontzki, le-a cerut soldaților „armatei lui Dumnezeu” să fie nemiloși cu dușmanul, făcând referire la războaiele de cucerire a Canaanului, a Pământului Făgăduinței. În 2014, în timpul operațiunii „Protective Edge” („Marjă de apărare”), tot în Gaza, generalul Ofer Winter, comandantul brigăzii de infanterie Givati, declara la rândul lui: „Istoria ne-a ales să fim vârful de lance în lupta împotriva inamicului terorist din Gaza care injuriează și blestemă Dumnezeul războaielor Israelului.” Pe atunci, astfel de cuvinte din gura unui militar de rang înalt au stârnit scandal; de altfel, ele au contribuit și la scurtarea carierei sale de ofițer.

În zilele noastre, acestea șochează mai puțin. Discursul naționalist-religios a devenit banal. Este adoptat de miniștri de extremă dreaptă — domnul Itamar Ben-Gvir, un “supremacist” evreu la conducerea securității naționale, sau domnul Bezalel Smotrich, responsabil de finanțe —, la fel și de alți membri ai guvernului și deputați afiliați cu Likud, partidul domnului Netanyahu. Se aude de asemenea în armată, în special la nivelurile subalterne, precum și în unitățile de luptă, unde numărul ofițerilor proveniți din academii religioase premilitare tinde să crească.

Două secvențe au devenit virale pe rețelele sociale. În prima înregistrare video. care datează de la începutul lunii noiembrie, domnul Amichai Friedman, rabin la centrul de instrucție al brigăzii Nahal, afirmă că războiul trebuie să permită restabilirea așezărilor din Goush Katif, desființate în timpul retragerii israeliene din 2005, din fâșia Gaza și chiar dincolo de aceasta. „Această țară este a noastră, inclusiv Gaza, inclusiv Libanul, este Pământul Făgăduinței”, declară căpitanul, aplaudat de soldați. Inițial dezavuat de comandamentul militar și suspendat pentru treizeci de zile, i-a fost ulterior încredințată o altă funcție de rabin militar în același regiment.

În cealaltă înregistrare video. filmată în luna următoare la o ceremonie după devastarea orașului palestinian Beit Hanoun, comandantul Yair Ben David, ofițer de rezervă din batalionul 2908, face apel nu doar la eradicarea Hamas, obiectivul oficial al campaniei (…)

Dimensiunea articolului complet: 1 852 cuvinte.

Acest articol este rezervat abonaților

Alegeți formula dvs. de abonament și creați-vă contul.
Abonați-vă
Sunteți abonat(ă)? Conectați-vă pentru a accesa online articolele din jurnal.
Identificați-vă

Marius Schattner

Jurnalist
Traducere: S. Luçon.

Partajează acest articol