Prima pagină > Archives > Une

Une

Luni 29 ianuarie 2024

C


 • În țara unde "gun-ul" este rege

  Franck Poupeau & Maëlle Mariette, Aprilie  2024  
  Într-o melodie de Johnny Cash, o mamă îl imploră în zadar pe fiul său să nu-și ia pistoalele în oraș. O rugăminte înțeleaptă pe care aproape cincizeci de milioane de americani o ignoră. Deși majoritatea dintre ei sunt conservatori republicani, fervenți apărători ai celui de-al doilea amendament al Constituției, care le garantează dreptul de a purta armă, sunt sprijiniți și de mulți democrați și progresiști, acum convinși de principiul autoapărării. (...)
 • Personal medical suspendat, autopsia unei erori

  Alexandre Fauquette & Frédéric Pierru, Februarie  2024
  Desemnați drept „anti-vacciniști”, „conspiraționiști”... membrii personalului medical care au refuzat vaccinarea au fost expuși nu doar suspendării, ci și infamiei. Totuși, deciziile lor nu erau lipsite de fundament rațional, însă autoritățile executive nu le-au acordat atenția necesară, fiind prea ocupate să-și (...)

 • Obsesia rusă pentru glacis

  Hélène Richard, Aprilie  2024  
  Avansurile rusești în Ucraina, ajutorul american pentru Kiev blocat în Congres, perspectiva revenirii izolaționismului la Casa Albă: un sentiment de vulnerabilitate împinge Europa să adopte o atitudine (...)
 • Eroarea strategică a Israelului

  Charles Enderlin, Ianuarie  2024
  Pe 7 octombrie, Israelul a suferit un traumatism major cu atacul Hamas asupra populației civile și a siturilor militare. Una dintre cauzele acestui eveniment tragic este refuzul liderilor săi de a (...)
 • Hamas revendică conducerea mișcării palestiniene

  Leila Seurat, Ianuarie  2024
  De-a lungul anilor, mișcarea islamistă a traversat două mutații majore. S-a întărit din punct de vedere militar și conducerea sa stabilită în Gaza a câștigat supremație față de liderii săi aflați în (...)
 • În interiorul închisorii Belmarsh cu Julian Assange

  Charles Glass, Februarie  2024
  Fondatorul WikiLeaks se teme că detenția sa, supravegherea guvernului SUA și restricțiile asupra finanțării grupului au speriat viitori avertizori. Belmarsh, "Her Majesty’s Prison Belmarsh", Londra, (...)
 • Columbia, fabrica de mercenari

  Hernando Calvo Ospina, Februarie  2024
  Kievul se poate baza acum pe trupe noi. Nu mai e vorba de contingentul de voluntari în căutare de aventuri, însuflețiți de ura lor față de Rusia sau apropiați de anumite grupuscule locale de extremă dreaptă, ci de mercenari, motivați de perspectiva câștigului. În fruntea listei se află columbienii: un tip de export care a devenit o specialitate a țării latino-americane. La ora unu (...)
 • Arma violului pe banca acuzaților

  Ilioné Schultz, Martie  2024
  Curtea Penală Internațională va trebui să stabilească dacă violurile comise de soldații ruși și ucraineni constituie crime împotriva umanității. (...)
 • Gustul Amar al Cerealelor Ucrainene

  Corentin Léotard, Septembrie  2023
  În timp ce Rusia se retrage din acordul privind cerealele ucrainene, amenințând astfel expedițiile maritime, Bruxelles încearcă să mențină coridoarele de siguranță, evitând ca unele (...)

 • O justiție în slujba corporațiilor multinaționale

  Meriem Laribi & Vincent Arpoulet, Martie  2024  
  Populațiile ignoră adesea faptul că, datorită mecanismului de arbitraj internațional, companiile sunt capabile să supună statele, uneori cu dispreț față de legi sau Constituții. Acest sistem de justiție privată, cu practici neclare, este totuși prezent în majoritatea tratatelor (...)


 • Cine profită de pe urma războiului?

  Fanny Privat, Decembrie  2023
 • Gustul Amar al Cerealelor Ucrainene

  C. L., Septembrie  2023
  În timp ce Rusia se retrage din acordul privind cerealele ucrainene, amenințând astfel expedițiile maritime, Bruxelles încearcă să mențină coridoarele de siguranță, evitând ca unele state membre să-și închidă frontierele pentru exporturile din Kiev. Dincolo de conflictul actual, această criză anticipează consecințele unei aderări accelerate a Ucrainei la Uniunea Europeană. (...)

 • Curtea Internațională de Justiție identifică un „risc plauzibil de genocid” în Gaza

  Anne-Cécile Robert, Februarie  2024
  Pe 26 ianuarie 2024, cea mai înaltă instanță judiciară a Națiunilor Unite a ordonat o serie de măsuri provizorii pe seama Israelului. La (...)
 • Hamas revendică conducerea mișcării palestiniene

  L. S., Ianuarie  2024
  De-a lungul anilor, mișcarea islamistă a traversat două mutații majore. S-a întărit din punct de vedere militar și conducerea sa stabilită în Gaza a câștigat supremație față de liderii săi aflați în străinătate. Prin lansarea atacului său sângeros din 7 octombrie, organizația intenționează să se poziționeze ca unic apărător al poporului său și vizează să joace un rol politic central după încheierea luptelor. (...)
 • Eroarea strategică a Israelului

  Ch. E., Ianuarie  2024
  Pe 7 octombrie, Israelul a suferit un traumatism major cu atacul Hamas asupra populației civile și a siturilor militare. Una dintre cauzele acestui eveniment tragic este refuzul liderilor săi de a favoriza un răspuns politic la problema palestiniană. Războiul purtat în prezent în Gaza, sub pretextul anihilării Hamas, este purtător de viitoare tragedii. (...)

 • Dacă viețile ar avea aceeași valoare...

  Benoît Bréville, Ianuarie  2024
  Din punct de vedere al dreptului internațional, situația este clară: Rusia ocupă ilegal vecinul său, Ucraina, la fel cum Israelul ocupă ilegal vecinul său palestinian, lucru condamnat de nenumărate ori de Națiunile Unite. (...)
 • Columbia, fabrica de mercenari

  H. C. O., Februarie  2024
  Kievul se poate baza acum pe trupe noi. Nu mai e vorba de contingentul de voluntari (...)
 • Un mesaj, un comentariu ?

  Cine sunteţi dumneavoastră ? (opţional)
  Votre message

  (Pentru a crea paragrafe, lăsaţi pur şi simplu liniile goale.)